Articulatia scapulotoracica


Lateral, se inspecteaza anumite deformari ale articulatiei infectii, inflamatii, calcificari, traume, etc. Posterior se inspecteaza scapula, respectiv forma si asezarea ei. Superior se cauta inflamatii, deformatii ale claviculelor, asimetrii ale fosei supraclaviculare. Palparea Sensibilitate difuza la palpare anterioara si laterala a articulatiei este sugestiva pentru o infectie sau tendinita calcificata supraspinoasa.

December 22, Articulația cu cea mai mare libertate de mișcare este articulația scapulohumerală, fiind cea mai mobilă enartroză și poate preforma acțiuni pe toate axele și planurile - abducție, adducție, rotație internă și externă, ante și retropulsie și, ca efect combinatcircumducție.

Sensibilitatea marcata este particular asociata cu calcificari tendinoase supraspinoase sau infectie durere după alergarea în articulația șoldului. Se palpeaza apoi humerusul si capul humerusului in axila exostoza humerusului proximal este des palpabila in aceasta zona.

Sensibilitatea deasupra articulatiei acromioclaviculare apare dupa dislocatii recente si osteoartrite ale articulatiei.

Sindromul de snapping scapula

Se pot simti crepitatii cand bratul face miscarea de abductie. Examinatorul se afla in spatele pacientului, cu mana stanga examinand umarul stang al pacientului, cu policele sub marginea posterolaterala a acromionului, apasand in directia antero superioara, in acelasi timp se inpinge clavicula inferior cu indicele si mediusul.

Testul este pozitiv daca pacientul acuza durere. Palparea suprafetei claviculare — sensibilitatea apare in dislocarile sternoclaviculare, infectii tuberculozatumori, radionecroze de exemplu, dupa tratamentul cancerului de san. Esential este totusi examenul radiologic in cazul sensibilitatii palpatorii, la nivelul claviculei. Mobilitatea Abductia Pacientul abduce ambele brate si se urmareste mobilitatea, usurinta miscarii si nivelul pana la care se face abductia.

Se urmareste initierea abductiei astfel de dificultati sunt sugestive pentru afectiuni ale coafei muschilor rotatori ai umarului.

Examenul clinic al umarului

Se urmareste aparitia dureri la abductie: -intre de grade, sugestiva pentru compresia coafei rotatorilor muschilor umarului in regiunea acromionului. Daca pacientul nu poate abduce bratul activ este ajutat. Daca miscarea este facuta pana la capat, cu rotatie externa, inseamna ca articulatia glenohumerala este intacta.

Umărul Ce este umărul?

Pacientul este rugat sa tina bratul in pozitie verticala. Daca poate face asta, atat deltoidul cat si nervul axilar sunt intacte. Dupa testul cu bratul la verticala, pacientul este rugat sa-l adduca cat mai incet langa corp. Masurarea razei de abductie — norma,l bratul atinge urechea cu o usoara inclinare a capului de aceeasi parte grade. Daca ambele miscari ale abductiei, atat activa cat si pasiva, sunt restrictionate, se fixeaza unghiul scapulei cu o mana, si se incearca din nou abductia.

Absenta miscarilor indica articulatia scapulotoracica glenohumerala fixa. Adductie in extensie — cu o mana pe umar iar cu cealalta pe antebrat, examinatorul flexeaza antebratul la nivelul pieptului raza normala grade. Flexie inainte — pacientul este rugat sa ridice bratele deasupra capului cu coatele in extensie; se observa aceasta pozitie din lateral raza normala de grade.

Flexie orizontala si abductie — articulatia scapulotoracica se afla in sezut raza normala de grade ; durerea la aceasta manevra, este comuna osteoartritei sau traumatismului articulatiei acromioclaviculare. Pacientul este rugat sa-si puna mana pe scapula opusa este un test folositor pentru rotatia interna in extensie.

Uneori pacientul reuseste sa-si duca articulatia scapulotoracica la ceafa pe partea afectata, facand flexie orizontala, in cazul acesta examinatorul indreapta pozitia coatelor trage de ambele coate inapoi, vizualizand orice diferenta.

Rotatie interna in abductie — cu ,umarul abdus la 90 de grade, cu cotul in flexie tot la 90 de grade, pacientul este rugat sa coboare bratul de la orizontala normal unghiul este de 70 de grade.

cum să tratezi artroza genunchiului de gradul doi de ce doare mușchii articulației umărului brațului

Se articulatia scapulotoracica aceeasi pozitie, doar ca pacientul trebuie sa ridice bratul de la orizontala, pastrand umarul in abductie 90 de grade normal unghiul este de grade. Rotatie externa in extensie — coatele pe langa corp in flexie 90 de grade, cu palmele spre inainte, se misca mainile lateral, comparandu-se una cu cealalta normal 70 de grade. Rotatie interna in extensie — mana este miscata spre piept, ea aflandu-se in pozitie fiziologica pe langa corp normal 70 de grade.

  1. Unguent Arcoxia pentru picioare și articulații
  2. Manual privind tratamentul articulațiilor genunchiului
  3. Published by Andrei Ioan Bogdan at 22 mart.
  4. LinkedIn Anatomia umarului Articulatia scapulo-humerala este articulatia de la nivelul umarului, care reprezinta jonctiunea intre membrul superior si trunchi.
  5. Unguente cu mentol pentru osteochondroză

Elevarea sau depresia coborarea umarului — masuratorile lui Halloceli si Gunal. Se masoara cu goniometrul articulatia scapulotoracica brat al goniometrului vertical, la nivelul sternului, iar celalalt brat la nivelul acromionuluinormal unghiul de elevare trebuie sa fie de 37 grade, iar cel de coborare de 8 grade.

durere în articulațiile genunchiului la care medicul dureri de noapte în oase și articulații

Important este ca odata cu masurarea umarului sa se verifice si coloana cervicala. Crepitatiile — o mana a examinatorului este situata deasupra umarului, cu mediusul de-a lungul articulatiei acromioclavicular; se abduce bratul cu cealalta mana. Se cauta sa se simta crepitatiile fie la nivelul acromioclavicular fie glenohumeral se poate si ausculta. Durerea apare cand umarul este flexat la 90 de grade si rotat articulatia scapulotoracica fortat.

Daca durerea scade dupa injectare, la repetarea testului, inseamna ca durerea initiala se datoreaza compresiei coafei muschilor rotatori asupra acromionului. Instabilitatea glenohumerala anterioara 1. Testul de aprehensiune. Examinatorul se afla in spatele pacientului de preferat ca pacientul sa stea pe un scaun.

Se abduce umarul la 90 de grade, se roteste usor extern umarul, cu policele se articulatia scapulotoracica usor capul humerusului. Articulatia scapulotoracica sau refuzul de a continua aceasta manevra sunt semne de instabilitate cronicaanterioara a umarului.

Se repeta testul la o abductie de grade si de 45 grade. Durerea apare doar in subluxati minore. Testul de relocare.

Articulatia scapulohumerala (umarul)

Se repeta testul de aprehensiune, examinatorul aflandu-se de data aceasta in fata pacientului. Cand articulatia scapulotoracica durerea sau aprehensiunea, se apasa cu palma la nivelul bicepsului. Aceasta apasare avand rolul de a stabiliza capul humerusului in glenoid in momentul in care subluxatia este eminenta, scutind pacientul de orice durere sau aprehensiune. La inlaturarea presiunii facute cu palma examinatorului, durerea si aprehensiunea apar, astfel fiind confirmata instabilitatea anterioara.

Testul sertarului lui Gerber si Ganz Pacientul este in supinatie, cu umarul abdus la 90 de grade. Se fixeaza scapula cu policele pe coracoid si degetele in articulatia scapulotoracica, se incearca articulatia scapulotoracica cealalta mana sa se miste capul humerusului anterior.

Se cauta orice miscare, crepitatie, aprehensiune, comparandu-se cu articulatia controlaterala. Radiografia axilara poate fi facuta in timpul acestei proceduri, de multe ori fiind facuta sub anestezie.

Muschi articulatia umarului

Instabilitate glenohumerala posterioara 1. Testul sertarului Se face cand se suspecteaza dislocarea posterioara recurenta. Pacientul se afla in supin, cu cotul in flexie, umarul 20 de grade flexie si 90 de grade abductie.

artrita articulațiilor cu mâinile ce pantofi să poarte cu artroza genunchiului

Examinatorul isi pune policele lateral de coracoid. Se roteste intern umarul si se flexeaza la aproximativ 80 de grade, apasandu-se capul humerusului inapoi cu ajutorul policelui. Orice deplasare a capului humeral se poate simti in police. Se poate confirma cu surse de condroitină și glucozamină din alimente radiografie. Cu o mana pe cotexaminatorul apasa in jos, incercand sa subluxeze capul humeral catre posterior.

Se poate simti o zdruncinatura daca testul este pozitiv.

Reabilitare medicala

Daca testul este negativ se poate repeta manevra cu bratul in adductie si rotatie interna. Instabilitate glenohumerala inferioara Testul santului — pacientul in picioare, examinatorul prinde bratul cu ambele maini si il trage in jos. Se urmareste articulatia scapulotoracica apare o laxitate inferioara si daca intre capul humerusului, lateral, si acromion, apare un sant, o depresiune. Testul se compara cu articulatia pereche. Testul instabilitati tendonului bicepsului. Umaruleste abdus la 90 de grade, cotul se fixeaza la un unghi drept.

Se repereaza tendonul bicepsului in fosa bicipitala si examinatorul tine degetele in pozitie. Cu cealalta mana examinatorul roteste intern umarul pacientului. Daca tendonul este instabil nu se misca din acea pozitie, aceasta manevra putand fi acompaniata de o crepitatie. Testul de viteza. Cu cotul in extensie maxima, in supin, umarul flexat la 90 de grade, pacientul este rugat sa reziste la extensia umarului pe care examinatorul incearca sa o faca.

cum să încetiniți artroza articulației șoldului unguente de încălzire pentru prețurile mușchilor și articulațiilor

Apar dureri in timpul acestei manevre daca exista inflamatie la nivelul tendonului. Testul poate fi pozitiv si daca exista patologie la nivelul coafei muschilor rotatori ai umarului. Integritatea capului lung al bicepsului.