Stergerea lagarelor. Lagărul de concentrare Auschwitz


Traducere și note de Alexa Stoicescu O mărturie din iadul de sârmă ghimpată, singura carte scrisă la Auschwitz încă din timpul războiului, recuperată după aproape 75 de ani de la prima ediție și aflată în curs de apariție în peste 30 de țări.

dureri severe la nivelul articulațiilor șoldurilor

Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr, — este o relatare copleșitoare, în care se regăsesc atrocități, suferință, degradare fizică și morală, dar și solidaritate și încredere, consemnată aproape în timp real, cu sclipiri de iubire și speranță ce luminează, fie și pentru o clipă, unul dintre cele mai cumplite locuri cunoscute, sinonim cu infernul.

Scoțând la iveală și ceea ce este mai rău, și ceea ce este mai bun în ființa omenească, povestea lui Eddy de Wind este o lecție unică, mereu de actualitate, mereu citită ca un avertisment.

dureri de unguent articular

Întânărul medic Eddy de Wind se oferă voluntar pentru a merge să lucreze în lagărul de tranzit de la Westerbork, în care ajung toți evreii din estul Olandei. Are motive să creadă că își va găsi acolo mama.

Lagăre de alunecare

Dar ea a fost deja trimisă la Auschwitz. La Westerbork se îndrăgostește de Friedel, iar în scurt stergerea lagarelor sunt și ei trimiși la Auschwitz.

Nicolae Ceausescu, Acuzat In 1971 Ca A Adus Din China Pandemia De Gripa

Eddy este repartizat în Blocul 9, unde face parte din personalul medical, iar Friedel în Blocul 10, cumplitul Experimentenblock, de unde își stergerea lagarelor victimele Josef Mengele. Eddy și Friedel supraviețuiesc, dar nu reușesc să rămână împreună.

Eddy rămâne încă o vreme în lagărul eliberat pentru a-i îngriji pe bolnavi, și atunci își scrie povestea.

  1. Care sunt bolile articulare
  2. Tratament de osificare articulară
  3. Lagărul Auschwitz-Birkenau: infernul pe pământ Autor Redacția vizualizări În suburbiile oraşului polonez Oświęcim, germanii au construit cel mai mare centru de ucidere în masă.
  4. Date generale[ modificare modificare sursă ] Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcimsituat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracoviaîn sudul Poloniei.

Pe de o parte, se teme că manuscrisul său ar putea cădea în mâini nepotrivite; stergerea lagarelor de altă parte, oroarea și povara celor trăite la Auschwitz îi produc atâta suferință, încât nu găsește putere să scrie la persoana întâi, ci la persoana a treia, folosindu-se de un personaj inventat.

Și-a pierdut tatăl pe când avea numai trei ani, dar a crescut înconjurat de marea afecțiune a mamei. Inteligent și tenace, a urmat medicina la Leiden.

tratamentul articulației degetului mare

După ce ocupația germană a impus excluderea studenților evrei, a reușit, cu ajutorul profesorilor săi, să-și termine studiile mai devreme și să-și ia diploma de absolvire. Și-a făcut rezidențiatul în psihanaliză în secret, la Amsterdam, și după o încercare ratată de a fugi în Elveția a mers voluntar în lagărul de tranzit de la Westerbork, unde spera să-și regăsească mama.

Acolo a aflat însă că aceasta fusese deja trimisă la Auschwitz.

boli metabolice articulare

La Westerbork a întâlnit o tânără infirmieră, Friedel, de care s-a îndrăgostit și stergerea lagarelor care s-a căsătorit, iar mai apoi au fost deportați împreună la Auschwitz. Deși pe toată perioada cumplită a detenției au reușit să păstreze legătura, în haosul ultimelor zile ale lagărului s-au pierdut unul de celălalt.

La 94 de ani, un fost gardian al unui lagăr de concetrare nazist, judecat de față cu urmașii victimelor sale În timp ce un alt fost gardian al lagărului de concentrare din Stutthof, judecat începând cu luna octombrie la Hamburg, așteaptă verdictul judecătorilor săi săptămâna viitoare, această punere sub acuzare constituie una dintre ultimele proceduri legale referitoare la atrocitățile naziste. Cu toate acestea, nu s-a desfășurat încă un proces, iar instanțele trebuie să decidă mai întâi dacă, din cauza vârstei sale mari, este apt să fie judecat înainte de a putea fi trimis în fața instanțelor. Justiția germană îl acuză pe nonagenar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care avea 19 ani la momentul faptelor, că ar fi aparținut unei companii a SS și că ar fi fost în acest fel gardian al lagărului din Stutthof, situat la 40 km de orașul Gdansk, astăzi în Polonia. Dacă va fi judecat, el va apărea, în ciuda celor 95 de ani, în fața unui tribunal pentru tineri, din cauza vârstei sale la momentul faptelor. La Hamburg, Stergerea lagarelor Dey, în vârstă de 93 de ani, este judecat din octombrie pentru complicitate la uciderea a 5.

Înainte de eliberarea lagărului, la care a fost martor, Eddy de Wind a început să noteze într-un caiet gânduri și impresii care vor constitui punctul de pornire al cărții de față. După eliberare, a rămas încă trei luni la Auschwitz, la cererea comandanților sovietici, lucrând ca medic.

Acesta este răstimpul în care și-a scris întreaga mărturie care avea să devină cartea-document Auschwitz, ultima stație.

regenovex plasturi

Povestea mea din lagăr, — ; Humanitas Fiction, Încă nesigur asupra sorții care îl așteaptă, a atribuit toate întâmplările unui personaj pe care l-a numit Hans van Dam.

La întoarcerea în Olanda, îna aflat că și Friedel a supraviețuit, iar în același an a apărut prima ediție a cărții sale, astăzi în curs de traducere în peste 30 de țări. În următoarea perioadă s-a specializat în psihiatrie și psihanaliză și a scris despre sindromul KZ, sindromul vinii supraviețuitorului, și transmiterea transgenerațională a traumei, fiind unul dintre primii autori din lume care au abordat aceste teme în mod științific.

durere în partea de sus a genunchiului la îndoire

A murit pe 27 septembriela vârsta de 71 de ani.