SĂMÂNȚA ARBORILOR DE SCANDAL

SĂMÂNȚA ARBORILOR DE SCANDAL

Scandal pe tăierea copacilor de pe Calea București. Reabilitarea celui mai mare bulevard  din Craiova va începe cu punerea la pământ a arborilor, lucru nepermis de instituțiile de protecție a mediului.

După ce inițial reprezentații primăriei au trimis o adresă pentru a tăia 288 de copaci, numărul a scăzut la răspunsul negativ venit din partea mediului. Totuși, mulți dintre aceștia au fost marcați, în ciuda recomandărilor făcute. Tăierea copacilor a iscat un adevărat scandal în oraș.   

Reprezentanții Agenției Pentru Protecția Mediului Dolj au transmis că nu sunt de acord cu tăierea copacilor. Ba mai mult, informează Primăria să respecte legea și să înființeze un registru al spațiilor verzi.

APM Dolj:

„APM Dolj a emis aviz nefavorabil pentru tăierea arborilor. Pe această cale, atragem atenția că nu suntem de acord cu practica de marcare a arborilor prin crestarea scoarței și numerotarea acestora. Totodată, considerăm că un aspect deosebit de important, având în vedere avengura lucrărilor, este informarea publicului și recomandăm o mediatizare intensă în acest sens, prin consultarea populației, asociațiilor de proprietari, organizațiilor non-guvernamentale și a tuturor factorilor interesați. În încheiere, recomandăm ca pentru a soluționa eficient astfel de situații în viitor, să se aplice prevederile art. 16 și 17 din Legea nr. 24/2007 și să se înființeze registrul spațiilor verzi din Municipiul Craiova, astfel încât să existe un sistem informațional care să cuprindă datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicațiilor de calitate și cantitate.”

Sesizările au ajuns și la Garda de Mediu Dolj. Copacii sănătoși nu pot fi tăiați. explică directorul instituției. 

Craiovenii se opun și ei. Oamenii sunt îngrijorați și spun că astfel vor respira un aer mult mai poluat.

Cum explică situația reprezentanții Primăriei?

Reprezentanții primăriei se apară. Au explicat că anul acesta vor fi taiați numai 60 de copaci, doar cei bolnavi și cei care reprezintă un pericol pentru populație. Restul arborilor vor fi monitorizați de autorități, iar în cazul în care starea lor de sănătate se va degrada vor fi și ei culcați la pământ.  Autoritățile din Bănie promit că pentru fiecare copac tăiat vor fi plantați alți doi. În locul acestora vor apărea platani.  Defrișarea se va produce pe parcursul a  mai multor ani.

Tăierea copacilor vine în contextul în care la începutul acestui an, edilul orașului, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că cel mai mare bulevard din Craiova va intra într-un proces de reabilitare, iar odată cu acest lucru va fi revitalizată și zona spațiilor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *